Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün çıngıçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sağlam, esnek ve hoş bir binada olmalı, kalburüstü bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak katıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf nezih katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı güçlü oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en özen etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet muhik bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız beğeni yada dilsiz maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. kamu hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya musallat olmak bağırsakindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ideal rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro rutubet bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında bağırsakilen bir puro ideal rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede esasta bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça onat ve bağırsakilebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken gayrı bir şahsiyet bu rutubet bileğerinin puroya yazık edilen bir paha olduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk rutubet üstelikı arasında gidip gelmeden mecmu aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğçalışmaimi purolarına beis verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet bileğerleri neyi bileğçalışmatirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça yaman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna hin ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yerinde paha bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız özdek yaklaşık 6 kamer içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet tesviye üzerine yerleşmiş bu yöntem sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin mukannen bir hin içinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca okkalı alev bileğçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet değeri sahip olmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu paha iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz güçlü rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in kadimî ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en yerinde şık olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Akşam gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde güçlü rutubet bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak sabit bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.